Okategoriserade

Kortare arbetstid NU!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kortare-arbetstid-ett-logiskt-steg_4497445.svd

Idag har Gudrun Schyman  (FI) och Carl Schlyter (MP) ett intressant inlägg i Svd. (Länken högst upp)

När jag började arbeta 1957 så var arbetstiden 48 timmar i veckan. Halva lördagen arbetades liksom att skolorna hade undervisning ända fram till klockan 16.00 på lördagen.
Då var det alldeles naturligt på samma sätt som folk har vant sig vid att alltid ha ledig lördag vid kontor och industri idag.
I mitten på 60-talet så fick vi fria lördagar och det ska sägas att det var skönt Efter detta så har ingenting hänt vad gäller arbetstiden. Kraven från fack och politiska partier på lägre arbetstid finns inte längre.  Ingen talar om detta alls så inlägget idag är välkommet.

Det är dags att ta ett steg till på arbetstidsförkortningens väg men jag tycker att Schymans+Schlyters tidsplan ligger för långt fram i tiden. Börja redan nu att ta upp frågan igen. Människorna behöver kortare arbetstid i vårt stressade samhälle.
I de expriment som har gjorts runt om i landet så har kortare arbetstid visat att folk är mindre sjuka, orkar mer. Utför sitt arbete bättre. Allt har fallit på att man så kortsiktigt har beräknat ekonomin inom en årsplan. Snävt räknat utan att ta hänsyn till hela samhällsekonomin.
Det finns ett klassiskt exempel sedan 70-talet.  Dåvarande TGOJ trafikerade linjen Eskilstuna -Stockholm via järnväg. En ny chef kom på plats och han ville få fler att åka så han sänkte priserna till hälften. TGOJ fick fulla tåg med passagerare vilka tidigare hade åkt bil.
Efter ett år så blåstes kampanjen av och ekonomerna ingrep . Det blev mer slitage på vagnarna så det blev mer reparationer osv. Biljettpriset höjdes återigen!  Ingen räknade in vad samhället tjänade på det hela med färre döda på vägarna liksom mindre slitage på vägarna osv.

Så här går det till i vårt samhälle med allting. Man räknar bara på det man har framför näsan och bryr sig inte om helheten.

2 tankar om “Kortare arbetstid NU!

  1. Bra och tänkvärt inlägg. Jag tror också att en arbetstidsförkortning skulle ge ett totalt plus för hela samhället. Men det kommer garanterat aldrig att ske med en moderatstyrd regering. De har väl röstat emot alla förslag på kortare arbetstid sen då du nämnde när vi låg på 48 timmar, och även emot alla förslag på längre lagstadgad semester, från tre upp till 5 som vi har nått fram till idag… Det är väl synen på arbetskraft som en förbrukningsbar resurs, som inte ändrats särskilt där sen det gamla högerpartiet på 20-talet.Det är illa nog att kvartalsekonomin frodas i nästan alla privata bolag. Men de som står för samhällsservice borde självklart ha mandat till lite mer långsiktighet.Ha det gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s