Okategoriserade

SKP och Oktoberförlaget

Bokförlaget Oktober

Det du nu ser är ett litet urval av LP-skivor som förlaget Oktober gav ut.
Oktober var det Maoistiska partiet Sveriges Kommunistiska Partis förlag med en utgivning av böcker, pamfletter och LP-skivor.

Om du tittar noga så ser du tex Lasse Tennanders första skiva ”Alla är vi barn i början”. Fria Proteatern gav naturligtvis ut sina skivor här eftersom de var SKP:s teatergrupp.
Folkmusik gavs ut därför att SKP ville värna om det svenska kulturarvet.
Ett flertal skivor spelades in innanför den sk  ”järnridån” alltså i de forna östblocket. SKP stödde oppositionen i bla Öst-Tyskland,Polen och Tjeckoslovakien. Se bara på titlarna ”Lämna vårt land ifred” samt”Sånger mot rädslan”!

Här ser du skillnaden mot vänsterpartiet vars ledning och tyvärr en majoritet medlemmar inte stödde oppositionen i dessa länder. Tvärt  emot  SKP så åkte de på dessa länders kongresser och höll hyllningstal till regimerna!

Vårt parti hjälpte tex Solidaritet i Polen med både pengar och andra ting.
Det fanns ideologiska  fel i vårt parti och det ledde till att vi la ner det men vi gjorde massor med mycket hedervärda politiska gärningar som tyvärr håller på att falla i glömska.

Många fd medlemmar till och med döljer att de en gång i tiden var medlemmar. De skäms över något som det inte finns ett dugg skäl till att göra. Hur många av Sveriges journalister har inte börjat sin bana genom att arbeta på tidningen Gnistan?
Den var en plantskola för så många idag ledande skribenter på de stora tidningarna. Behöver bara nämna att Robert Achberg var förlagschef på Oktober.
Jag skäms inte över mitt medlemskap där även om jag inte idag sympatiserar med socialistiska tankar. Livet är ett enda stort universitet och det ska man vara tacksam över! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s