Okategoriserade

Spioner, hur värvade KGB dem?

I USA har det kommit ut en bok av de ansedda forskarna John Earl Haynes och Harvey Klehr ”Spies, The rise and fall of the KGB in America”.

De går igenom de stora spionfallen men på en punkt så går de emot den vanliga historien om  Joseph McCarthy och hans avslöjanden av spioner.

Mc Carthy avslöjade inga spioner utan han gav sig på författare, filmmakare osv och påstod att de skapade verk av oamerikansk natur. Det räckte tex. som Chaplin att skildra trettiotalet såsom det var med nöd och elände för att bli stämplad av McCarthy.

Fick man denna stämpel så var det kört i karriären, man fick inget jobb helt enkelt.

Däremot framkommer det ett verkligt  avslöjande där de kan genom dokument från Ryssland påvisa att KGB inte hade svårt att värva spioner efter andra världskriget.

Blivande spioner stod närmast på kö till KGB och de hade det gemensamma att de antingen var medlemmar i kommunistpartiet eller sympatiserade med Sovjet-Unionen.

Ca 500 personer verkade som spioner åt Sovjet och det var människor ut vitt skilda befolkningsgrupper.

De ville inte ha pengar för de tjänster som de utförde utan de var helt enkelt hängivna den ”stora saken”!

Eftersom det fungerade så i USA där kommunister var mer avskydda än i Sverige så måste man ställa sig frågan om det svenska partiet (SKP-VPK nuvarande vänsterpartiet) också var en bas för KGB?

Hur många av det svenska partiets medlemmar gick i aktiv tjänst för Sovjet? Det vore ju önskvärt att svenska forskare liksom de i USA granskar alla de dokument som tydligen finns i Moskva.

Vi vet ju att skp på trettiotalet aktivt hjälpte Sovjet att rekrytera folk till olika arbeten i Sovjet-Unionen, de sk Kirunasvenskarna är bara en del av dessa som for till Sovjet.

De kanske också hjälpte sina ”bröder” i ”arbetarstaten” att värva agenter inom sitt parti?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s