Okategoriserade

Arbetslöshet bland unga!

Ungdomsarbetslöshet och ungas vilkor!

http://svt.se/2.149972/1.2327915/

SVT 2 visade ett reportage om hur hårt ungdomen har det på arbetsmarknaden idag. De utsätts för kränkningar på div. arbetsplatser där McDonalds tex. fanns med av olika företag.
Idag har de privata lärt av hur sjukvården skötte sin personalpolitik redan i mitten av åttiotalet med ”springjobb” och allmänt otrygga villkor.
Jag har sett och upplevt detta själv med stor otrygghet inom Malmö stad som anställd. Inget är nytt under solen!

Däremot är det frapperande hur tuff ledarstilen mellan unga chefer kontra unga anställda är med tvång och skäll. Straff som att städa en toa med hjälp av tandborste är ju sånt man hörde från det militära förr i tiden. Är det någon sorts internetmobbingkultur som slagit igenom?

Det finns en mycket stor arbetslöshet bland unga under 30 år, tack och lov jobbar många unga i Norge och Danmark annars hade det varit etter värre.

Något som aldrig berörs i detta sammanhang är det faktum att varje år så har vi hög invandring med många unga personer. Sk ensamstående ”barn” kommer i stor omfattning. De flesta är tonåringar som naturligtvis vill ha arbete. Många familjer som kommer hit har många barn, betydligt fler än vad svenska familjer har idag.

När jag arbetade för socialen i Malmö så var det inte ovanligt med familjer på 8-10 barn. De växer upp och vill ha arbete men om man inte talar om dessa problem som växer för varje år så kommer inga lösningar att finnas inom överskådlig tid. Dessvärre klarar inte en del av dessa barn skolan heller och hur stor är då chansen att få något arbete överhuvudtaget?

Arbetsgivarna tycker säkert att det är bra med denna arbetslöshet , de kan välja och vraka hur som helst ofta med statliga stödpengar i ryggen.
Statsmakten tycker också att det är bra med arbetslöshet därför att denna håller ner inflationen.
Alla ekonomer har i alla tider förespråkat en viss del arbetslöshet som ett effektivt vapen mot inflationen. Sverige skiljer sig mot övriga Europa sedan ca 20 år med denna stora ungdomsarbetslöshet.

I andra länder är arbetslösheten mer jämt fördelad över åldersgränserna så man kan ju undra om inte vårt land har satt i system detta med arbetslösa ungdomar. De bor i större utsträckning fortfarande hemma och deras föräldrar hjälper dem ekonomiskt?

Varken de borgerliga eller oppositionen har någon bra lösning på detta stora samhällsproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s