Okategoriserade

Olof Palme

Till minnet av Olof Palme!

”Radio Syd med Britt Wadner i spetsen kom att kämpa hårt och länge mot både lagstiftarna i Stockholm och vädrets makter. Det blev en till slut ojämn kamp där lagarna efterhand skärptes och anpassades efter passande omständigheter.  Hela fem gånger ställs hon inför domstol åtalad för brott mot radiolagen. Försvarad av bl.a. advokaten Henning Sjöström hävdar BW hela tiden sin rätt och oskuld. 
Slutligen döms hon att avtjäna tre månaders fängelse för olaga innehav av radiosändare.
Domen överklagas till Svea Hovrätt som sänker påföljden till en månads ovillkorligt fängelsestraff p.g.a. som det hette ….. ”sändningars innehåll och karaktär”. På kvinnofängelset i Hinseberg blev Britt Wadner fånge Nr.516. En protestlista  med 130000 skånska namnunderskrifter skickas till den svenska regeringen utan resultat. Protesten är organiserad av Club Radio Syd som har ca 10000 medlemmar. Trots domen och efter avtjänat fängelsestraff fortsatte BW och Radio Syd sina sändningar på internationellt vatten i Öresund.  Hösten 1965 påbörjas parallellt med radiosändnigarna också TV sändningar på UHF bandet kanal 41 (TV Syd).
På julafton 1965 kan man se Britt Wadner tillsammans med Henning Sjöström skicka hälsningar och öppna julpaket i en direktsändning från fartyget ute i Öresund. Detta trots att BW bara några dagar tidigare i en andra dom dömts att nu avtjäna tre månaders fängelse. Nu är slutet dock nära. En dispensansökan från BW till dåvarande komunikationsministern Olof Palme avslås. Olofs Palmes motivering till avslaget var  ” Man måste ju följa spelreglerna ”.”

Tal på Cuba tillsamanns med Fidel Castro:

”Kära vänner, jag kan försäkra er att en växande svensk opinion med intresse och sympati följer denna strävan till interamerikansk solidaritet och oberoende. Det är en utveckling som borde välkomnas i alla länder, inte motarbetas. Ty så länge orättvisor, utsugning och misär råder kan ingen verklig fred och avspänning i världen uppnås.Får jag sluta med att tacka för att ha fått detta tillfälle att tala till Er, tillsammans med Fidel Castro, på denna historiska plats.Leve vänskapen mellan Sverige och Kuba! Leve solidariteten mellan folken! Viva Cuba independiente!  Björn Afzelius till skillnad mot många andra förmådde tänka om vad gäller Cuba: ”En som tänkte om var musikern och vänstermannen Björn Afzelius. I början av 1990-talet skrev han boken ”En gång i Havanna” Den sågades av många kritiker för att vara för mycket gubbsjuk och stora bröst. Det finns en hel del sådant i boken, men den har mycket mer. Afzelius bok är en svidande uppgörelse med Castros diktatur och det är uppenbart att den handlar om Björn Afzelius egen intellektuella resa från Castrokramare till klarsynt. Ingen annan bok jag läst om Kuba berättar så klargörande om övervakningssystemet, där kvarterskommittéerna för revolutionens försvar håller uppsikt över medborgarna med minst samma noggrannhet som underrättelsetjänsten Stasi gjorde det i Östtyskland.”  Olof Palme såg mycket belåten ut där han stod bredvid Castro. Att Cubas socialdemokrater var förbjudna att ens yttra sig offentligt var det aldrig tal om i de socialdemokratiska tidningarna här hemma. På Cuba var de som parti förbjudna!Sverige pumpade in massor med pengar under dessa år till den kommunistiska regimen så att de pga. detta kunde föra krig i Afrika. Oficiellt heter det fortfarande från SAP att hjälpen gick till sjukvård och skola. Det är ju bara dumheter detta resonomang, pengar frigörs ur dessa länders budget så att de kan användas till annat. Eller som i många afrikanska länder där ledarna kunnat föra över pengar till privata konton! Palme var en sk ”klassförädare” , han kom från den rika överklassen och dessa ”arbetarförkämpar” blir ofta politiker med mål som inte i längden gagnar arbetare och tjänstemän.Palme var med och la grunden till ett bidragssverige som hade hamnat i total kollaps rent ekonomiskt om politiken hade fortsatt på samma sätt. När han mördades så la man om hans politik rejält men skadan var tyvärr redan skedd. Bostadsbidraget är ett exempel som lever fortfarande. Denna ”reform” gagnade främst banker och riskkapitalister vilka kunde höja hyrorna år efter år eftersom de visste att staten gick emellan med bidrag.  Palme har lämnat efter sig ett omdöme som ”antiamerikansk” men i verkligheten var det tvärtom.  
Under hans tid knöts Sverige hårdare till USA och Nato än tidigare men i hemlighet. Under de värsta motsättningarna när Sverige tog avstånd från USA:s krigföring i Vietnam så fanns alla diplomatiska kanaler öppna till USA. Se bara hur Sverige var en del i USA:s spioneri mot öst!Där var Palme en klok politiker som förstod att agera trängd av situationen inom sitt eget parti vilket tagit intryck av starka vänsterkrafter utifrån.  Vänsterkrafter inom partiet med LO:s stöd började agera för att införa löntagarfonder. Palme var emot dessa liksom Kjell-Olov Feldt och  om riksdagen hade genomfört dessa fonder då hade vi sällat oss till östblocket rent politiskt.  En ledare som Olof Palme och hans sätt att tala låter radikalt och detta ledde då också till att många i hans omgivning började plädera för en politik långt till vänster om det egna partiets politik.  
Palmes polemik var hård mot sin egen klass därav detta sk Palmehats uppkomst. Jag gillade inte heller Palmes politik i långa stycken men när han mördades så var det trots allt att trampa på Sveriges folk. Han var vald i öppna val och var vår statsminister!  
Tyvärr minns jag alltid Palme som en av de drivande i att stoppa fri radio och tv, därav mitt inledande citat om Britt Wadner och Radio Syd.Han ingick i den ”betongsocialism”  som frodades på den tiden med allt från Lex Öresund till stoppandet av fri radio. Ofta hand i hand med storfinansen representerad av Wallenbergarna. Hur många miljarder har inte SAP sett till att Wallenberg har kunnat tjäna inom försvarsindustrin?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s