Datorer och Internet / Hälsa / Mat och dryck / Musik / Nyheter och politik / Okategoriserade / Organisationer / Resa / Underhållning

Vi älskar vårt malmö!

Malmö, den svenska modellen?

Per Svensson har skrivit en bok om Malmö. Han var dessutom den journalist som var drivande i kampanjen :Vi älskar vårt Malmö! http://www.aftonbladet.se/kultur/article13921008.ab

Det är bättre att läsa faktaboken av Peter Billing och Mikael Stigendal ”Lärdomar från Malmö om den svenska modellen”!
Jag minns när de kom till vår radiostudio för ett samtal om hur den sk Malmömodellen växte fram.
En modell som skulle ha tilltalat Mussolini eftersom socialdemokratin och storfinansen upphävde den motsättning som naturligt ska råda mellan dessa poler. HSB var ju naturligtvis en av de stora kolosserna också men de gick ju hand i hand med SAP. I slutna styrelserum så gjorde Skandinaviska Banken , HSB och stadens ledande sosse-elit upp  om hur Malmö skulle utvecklas. All byggnation och alla stadsplaner utformades i dessa slutna rum, dåvarande Högerpartiet sa naturligtvis ja till alla planer också.

Ingen insyn för någon annan tilläts, alla beslut var tagna och skulle utföras. Att stadens SD längtar tillbaka till Malmös korporativa årtionden är inte förvånansvärt. Likaså är det inte förvånansvärt att över tio % av Malmös befolkning väljer på SD.
För att förstå nutiden måste man också kunna sin historia.

Per Svensson har kanske inte läst ”Lärdomar från Malmö” men många skulle behöva göra detta. De förverkligade ju Per-Albins ”folkhem”  in i detalj. Huva!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s