Hälsa / Nyheter och politik / Okategoriserade / Organisationer

Barnfattigdom

Försörjningsstöd och barnfattigdom!

Vad är ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd?
Försörjningsstöd är ett behovsprövat ekonomiskt bidrag, som betalas ut av kommunens socialtjänst. Regeringen fastställer årligen en riksnorm, med belopp för skäliga kostnader för livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning, telefon och TV-avgift. I försörjningsstödet ingår också skäliga kostnader för boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa, och det görs en skälighetsprövning utifrån kommunens riktlinjer. Ekonomiskt bistånd kan även utgå till andra behov som till exempel läkarvård, tandvård, glasögon med mera.
I morse hade radions P1 ett inslag om den sk barnfattigdomen och de talade med en ensamstående trebarnsmor. Hon bodde i en lägenhet på 5 rum och kök och hade inga inkomster. Lågutbildad och kunde sedan 15 år tillbaka inte få något arbete. Levde på försörjningsstöd , sossbidrag som vi sa förr!
Jag gjorde en beräkning på hennes förmodade inkomster och det är enbart underhåll för barnen (ca 3600 kr) samt barnbidrag (ca 3400 kr). Hyran är förmodligen helt betald eftersom normen numera ligger på ca 9000 kr per mån som högst. (Annars får man flytta)
Beräkningen slutade på ett underskott på ca 9000 kronor och med en annan beräkning kom jag fram till ca 8900 kr i mån!
Med andra ord så får hon ut ett belopp i närheten av dessa siffror till sig själv och sin familj. Dessutom får man sjukvård,tandvård (akut) och glasögon utöver normen.
När jag arbetade åt soss i Malmö så ingick också köp av tv!
För att kunna söka arbete får man också SL-kort.
När man framställer människor som nästan svältande med barn som kommer till skolan utan att ha ätit frukost så får man nog ställa sig frågan hur de handhar sina pengar. Om man lever på ett vettigt vis så klara man sig bra på dessa belopp.
Många är vi pensionärer som har mindre pengar att röra oss med och vi klarar oss bra, inget överflöd med Thailandsresor, bil, sprit, cigaretter osv.
Alla undersökningar visar tyvärr att många som lever på soss är storrökare och storkonsumenter av vin och sprit och det är självklart att inga pengar i världen räcker då!
För några dagar sedan träffade jag en man från Iran som sa några kloka ord om oss i vårt land.
Så här sa han :” Om alla svenskar som gnäller över en massa saker kunde bosätta sig i ett fattigt land en månad så skulle de komma hem till Sverige och utbrista i lovrop över vårt land och vår standard.”
Även de sk ”fattiga” i vårt land skulle nog märka en viss skillnad.
Riksdagen fastställer en sk riksnorm och det är en svår balansgång att gå. Det är politiskt omöjligt att lägga sig för högt därför att vad skulle alla med låg pension uppleva då?
Vi vet ju hur det redan upplevs att vissa flyktingar får en särskild pension som ligger över normen.
Om de som inte kan få arbete kan få samma levnadsstandard med hjälp av försörjningsstöd som de hårt arbetande människorna då tror jag att de flesta skulle tycka detta vore orätt.
Man kan ju tycka att barn inte ska drabbas men kan någon ge mig upplysningar om hur Sverige skulle kunna hantera denna svåra fråga på annat sätt ?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s