Okategoriserade

Nytt från Ubuntu!

 

Ny uppsättning UBUNTU släppt!

 
http://ubuntu.se/content/
http://www.ubuntu.com/

Jag har nu i många år använt mig av Ubuntu. Nu är en ny version släppt återigen.
Ubuntu liksom de flesta operativ-system är numrerade och denna gång heter Ubuntu 12.04. Jag tillhör de som är med från början när man skapar nytt, d.v.s. jag är en sk testare.
Då bör man inte hålla på med sin vanliga dator eftersom det kan gå riktigt på tok om man har lite otur. En behändig andra-dator är att rekommendera.
 Det tar precis ett halvår att arbeta fram en ny version och det är en spännande tid därför vid varje större släpp av nya program eller uppdateringar så kan det smyga sig in något fel som i värsta fall ”släcker” ner systemet.
I början av min bana som testare så kunde jag hamna i total kaos,inget fungerade och jag fick inte fart på något. Men Ubuntu är ju ett system där man alltid kan sätta i sin brända CD (ISO-filer) och installera på nytt.

När jag hjälper människor med totalt havererade Windows där de kanske både har bilder och videos som riskerar att aldrig mer kunna ses så sätter jag i en Ubuntuskiva. Installerar Ubuntu  vid sidan om det havererade Windows och kan börja rädda både bilder och annat över till Ubuntu.

Kostnadsaspekten är ju viktigt för oss som inte har så där gott ställt och då är ju Ubuntu ett säkert kort eftersom det inte kostar något. Inga programvaror kostar något heller.
När man ser till Mac och bolaget Apple så har de nu redovisat de största vinsterna  någonsin. Även Windows har ju genom åren dragit in oerhörda summor i vinster vilket har kunnat ge både ägare och chefer fruktansvärt stora löner.
Övervinster genom sina monopolliknande förhållanden. De som köper deras produkter har tex berikat Bill Gates och Mac-folket med ofattbara summor genom åren. Deras produkter är kanske värda hälften mot den summa de säljs för!
Skulle samma råda över våra matvaror tex. så skulle det bli revolution.

Nu har det dessutom blivit ”lite” fint att äga något från Apple, det är status.

Allting som säljes av dessa varor är faktiskt ”svindyra” och när man har kunskap om datorer så vet man att det finns ingenting märkvärdigt i en mac-dator. Tvärtom så står de väldigt nära oss inom Linux om man skulle jämföra med Microsoft.
Det som skiljer är att de aldrig släpper någon annan innanför skalet på det sätt som vi gör med öppen källkod osv. Linux samarbetar och uppmuntrar användare att försöka göra program eller att förbättra programvara som används.
Mozilla med sina olika program fungerar på exakt samma sätt. Så här skriver tex Mozilla om Firefox Aurora :

Aurora är fri programvara baserad på öppen källkod, byggd av en community av tusentals personer över hela världen. Det finns några saker du bör känna till:

Aurora görs tillgänglig enligt villkoren i Mozilla Public License. Det betyder att du får använda, kopiera och distribuera Aurora till andra. Du får också modifiera källkoden i Aurora för att bättre passa dina behov. Mozilla Public License ger dig även rätt att distribuera de modifierade versionerna.

 
Att utveckla nya program och operativsystem på denna basis till skillnad mot de stora bolagen är för mig mer tilltalande. Frihet och en slags global socialism. Det finns många människor i vårt land som alltid framhåller att de är mot kapitalismen men sedan går de och köper de stora bolagens system och göder dem år ut och år in.
Är det sådant som menas när man kallar något för hyckleri?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s