Okategoriserade

Sjukvården!

TORSDAG, MAJ 31, 2012

Privat eller kommunal vård?

http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012maj/ingaentydigaskillnadermellanprivatochoffentligaldreomsorg

Debattens vågor var ovanligt höga tidigare om åldervården , särskilt Carema fick ovanligt stor uppmärksamhet men det har också visat sig att DN:s artiklar var starkt vinklade.
Nu har alltså Socialstyrelsen gjort en utredning som påvisar att det inte finns några väsentliga skillnader  mellan de olika vårdformerna.
I mina bloggar tidigare framhöll jag att fel och drullighet finns inom alla former av vård beroende på vem och vilka som jobbar där för tillfället.
Själv har jag ju många års erfarenhet inom vården bla. sju år på Europas största långvårdsjukhus i Malmö (VÄS-Värnhems sjukhus) Numera är detta stora sjukhus med över 1000 vårdplatser nerlagt.
Där såg jag skillnaden mellan olika avdelningars vård, ofta hängde det ihop med hur avdelningsföreståndaren satte agendan. En slö och slapp föreståndare fick också en sådan avdelning.
Jag arbetade över ett år i den sk poolen, d.v.s. jag fick gå varje dag till de avdelningar som hade största svårigheterna, framförallt brist på personal. Då lärde jag mig att skillnaden på inställning i vårdsynen inom personalen var avgörande på många punkter. Allt för många negativa inom personalen var förödande för patienterna. Elakhet på gränsen till vanvård var vanlig på sådana avdelningar.

Idag råder säkerligen samma förutsättningar på de inrättningar som finns och där gör det ingen skillnad vem som driver vården.
Hela spektaklet var en noga planlagd kampanj från olika vänsterkrafter där Håkan Juholt  blåste under kampanjen med sina oerhört okunniga tal.

Ett exempel är ju när Aftonbladet slog upp att de privata tjänade pengar på att sätta blöjor på de gamla för att tjäna pengar! Så cyniskt och okunnigt!
På Värnhems sjukhus 1984  så gavs en generalorder ut till alla avdelningar. Katetern skulle bort på de flesta patienter! Naturligtvis var det väl underbyggt med fakta, vi hade fått alldeles för många urinvägsinfektioner de senaste åren och det visade sig ju att katetern var upphovet till dessa ofta svåra infektioner.
Smärtsamma och sjukdomsframkallande på de gamla med obligatorisk behandling med pennecilin!

Socialister har av någon anledning en övertro på att stat och kommun bedriver vård och annat bättre än någon annan. Nu finns det ju svart på vitt att denna syn inte stämmer.
Ett samhälle där allt från affären på hörnet till att sjukvården bedrivs enbart av staten leder till ett samhälle där stagnation blir ledordet. Erfarenheter finns ju 75 år bakåt från bla Sovjet så fakta finns att tillgå.

En blandning av ägandet i ett samhälle mellan staten, kooperativa och privata aktörer har visat sig vara den bästa formen att bedriva verksamhet inom de flesta områden.

Ytterligheter där man förespråkar antingen det ena eller det andra leder bara till ett dåligt fungerande samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s