Okategoriserade

Det var inte billigare förr!

 

Hyrorna förr och nu!

 
Svd har sedan en tid granskat hyrorna i fram för allt Stockholmsområdet och konstaterar att läget är bedrövligt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bostadsmarknaden-i-stockholm-ar-en-katastrof_7874778.svd

När jag gifte mig 1965 så var det närmast katastrof i hela landet vad  gällde bostäder. I lilla Torshälla fanns inga bostäder att få och vi bodde kvar i min lilla etta med kokskåp och inget kylskåp.
Året efter föddes vårt första barn och vi flyttade efter mycket möda och stort besvär till en etta på fjärde  våningen utan hiss. Min hustru var handikappad av reumatism och kunde inte bära ner vagnen utan var tvungen att vänta tills jag kom hem från mitt skiftarbete. Det fanns ingen plats för att ställa barnvagnar i huset!
Situationen blev ohållbar därför att jag arbetade fyrskift och måste kunna sova efter nattskiften.Barnet låg under hatthyllan och min hustru satt i köket och väntade på att jag skulle vakna.
Vi sökte större bostad med ljus och lykta men det enda som stod till buds var ett hus vid gamla torget som byggdes. Vi fick en tvåa i detta hus med en hyra på 358 kr/mån.
Det är det här som är det intressanta i dagens debatt om höga hyror, vad tjänar människor idag?
Hur mycket i procent betalar de i hyra mot sin lön.
Jag arbetade skiftgång på ett stålverkslaboratorium och tjänade ca 1000 kronor i månaden med alla skifttillägg inräknat.
Hyran var alltså 358 kronor så var god att räkna ut i procent vad jag betalade! Skatten var ca 25 % på den tiden så jag fick ut 750 kronor!
Jaha, ni fick det till ca 48 % !  De som satt vi makten då var ju SAP och de hade under alla år lovat att ingen skulle behöva betala mer än 25% av sin inkomst i hyra.

Så såg det ut i det förlovade landet som alla goda socialister idag utmålar som ”folkhemmet”!
Om man idag ska få ett rättvis bild av dagens hyresmarknad så måste man när man intervjuar folk också ta upp aspekten vad de har för inkomster, allt annat blir fel.

Sverige har till skillnad mot andra länder kvar en ålderdomlig syn på bostäder, allt ska vara reglerat i lag vilket i praktiken har hindrat utbyggnaden av hyresbostäder.
Inga andra varor på marknaden har dessa lagar ! Hur skulle det ha sett ut om vi hade reglerat marknaden för mat på samma sätt? Eller bilar?

Vi har i alla år i alla storstäder haft en ”svart” illegal marknad där halvkriminella skor sig. Så fort man reglerar en marknad så uppstår det genast en ”svart” marknad som ingen har minsta koll på.

Det är dags att avsluta krigstidens sista  reglering oavsett var Hyresgästföreningen säger, de talar i egen sak för att behålla sina jobb och höga löner.

Jag uppmanar Sveriges riksdag att snarast förändra lagarna som styr byggandet i landet och dess hyressättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s