Okategoriserade

Fred i vår tid?

” Fred i vår tid” ?

 

”Münchenöverenskommelsen är det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland.
Avtalet föregicks av Münchenkonferensen den 29–30 september 1938 med Adolf Hitler som värd. Vid hemkomsten visade Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain upp avtalet, varvid han yttrade de klassiska orden: Fred i vår tid. Han menade att avtalet hade ”blidkat” Nazityskland och därmed garanterat freden i Europa. Då Tyskland i strid med överenskommelsen införlivade hela Tjeckoslovakien valde Storbritannien och Frankrike att ge Polen en försvarsgaranti. I september 1939 utbröt andra världskriget, då Tyskland invaderade Polen och västmakterna svarade med att förklara Tyskland krig.”
Från Wikipedia.

John F Kennedy trodde inte på ”fred  i vår tid” när det gällde dåvarande supermakten Sovjet. Kennedy satte hårt mot hårt när Sovjet  byggde baser på Cuba med kärnvapen.
President Reagan trodde inte heller på eftergiftspolitik och tack vare honom så föll Sovjet samman under sin vapenrustning som slukade nästan hela statsbudgeten till slut.
I dagens värld har man glömt sin historia och svenska politiker tävlar om att vara historiskt obegåvade.
Sverige borde ju naturligtvis hade varit medlemmar i NATO sedan 1948 liksom Danmark och Norge. I dessa nordiska grannar har socialdemokratin och de borgerliga varit överens om NATO.
Vi har nu en moderatledd regering som fortsätter den socialdemokratiska politiken och bortser från den historia vi delar med övriga världen.
När Churchill på trettiotalet gick ut och talade om att Hitler var en fara för demokratin så blev han kallad för ”krigshetsare”!
Vi vet ju idag vem som fick rätt i frågan om Hitler. Churchill hade också klart för sig vad Sovjet var för en sorts förtryckarstat men fick inte gehör för sin syn bland övriga västmakter.
Sovjet kunde då förslava halva Europa utan större problem.

I dagens värld så har samma eftergiftspolitik börjat att breda ut sig. Inte ens i USA vill man längre dra riktiga slutsatser om läget i världen.
Socialisterna   i Frankrike har däremot förstått vart åt det barkar med hela Syrienkonflikten och har velat slå till hårt redan från början.
Nu har det blivit ”den stora oredan” i Syrien och landet har fallit samman med en massa konflkter mellan olika religioner och folkslag. Islamister från hela världen har åkt dit och agerar i ”Guds ” namn med mord och terror.
Om inte FN varit en ”papperstiger” tack vare Ryssland och Kina så hade läget i Syrien troligtvis varit helt annorlunda mot nu.
Snart har väl halva befolkningen tvingats på flykt och det drabbar även oss.

Frågan är som vanligt: ”Vad bör göras”?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s