Okategoriserade

En mycket viktig iaktagelse av Johanne Hildebrandt

Ordet till Johanne Hildebrandt i Svd!

 
I onsdags var det tre år sedan Kenneth Wallin dog i Afghanistan när hans fordon körde på en vägbomb. Anhöriga och vänner samlades vid hans grav för att minnas och sörja en ung man som bara blev 22 år. Dagen efter höll Reinfeldt, ytterst ansvarig för att soldater skickats till Afghanistan, ett 45 minuter långt tal på moderaternas partistämma. Inte ett ord sades om försvaret, eller om insatser utomlands. Inte heller under SVT:s partiledardebatt nämndes ämnet.
Men även om försvaret skurits ned till en tummetott och Sverige numera har Östersjöns minsta försvar så är det fortfarande en av landets kärnverksamheter och borde därmed inte användas som budgetregulator. Särskilt inte med tanke på att fem soldater har dödats och tolv skadats svårt. Det var politikerna som skickade trupp till Afghanistan. Och när M tiger tar oppositionen poäng, nu senast om personalförsörjningen.
Övergången till yrkesförsvar blev nämligen dyr, soldater med månadslön visade sig överraskande nog kosta mer än gratis värnpliktiga. Till råga på allt är landets ungdomar måttligt intresserade av yrket. Förra året var det, trots dyra reklamkampanjer, bara 1719 personer som genomförde GMU, grundläggande militär utbildning. 4000 personer hade behövts.
V:s lösning på problemet är återinförd värnplikt. Tydligen har de glömt att värnpliktsystemet var så dyrt att de sista åren var det bara 10 procent från varje årskull som gjorde lumpen. Likväl följer S efter och förslår allmän mönstring. Det innebär att alla 18-åringar skulle få göra ett webbaserat test varpå 20 procent skulle kallas till fysiska tester. Där skulle de också få information om olika försvarsutbildningar och därmed skåda soldatljuset.
Förslaget är förvirrande eftersom alla 18-åringar redan är skyldiga att svara på rekryteringsmyndighetens beredskapsunderlag på webben. Så vad är skillnaden? Svaret är som det mesta i försvarspolitiken dolt i ett töcken. Trots tveksamheten i förslagen får man ändå vara glad att det finns några partier som plockat upp den försvarsboll som moderaterna verkar ha släppt. Förhoppningsvis kommer det fortsätta och starta en rejäl debatt. Sveriges försvar är trots allt något som angår alla och är alldeles för viktigt för att tigas ihjäl.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s