Okategoriserade

Vill du vara socialsekreterare?

Det ska f-n vara socialsekreterare!
”Det är på bristningsgränsen på många ställen i Sverige. Jag kan inte förstå att man inte agerar. För varje krona man pytsar in i socialtjänsten tänker jag att det får man tillbaka, man får lägre kostnader för sjukvård, skolan, brott och skadegörelse. Många sådana saker kan ju förhindras, säger Anna Väst, socialsekreterare i Flens kommun. ” http://www.svt.se/nyheter/stor-brist-pa-socialsekreterare

Det mumlas återigen på tv och i tidningar. Under några år arbetade jag för socialförvaltningen i Malmö (Kirseberg) , jag satt i receptionen och hade alltså hand om ”klienterna” som sökte stöd.
Känt är ju hur Malmös befolkning är sammansatt och naturligtvis var väldigt många invandrare.
Ofta kunde de inte språket och i sämsta fall hade de med sina barn som tolkar. Mycket arbete för just socialsekreterarna och de som höll i den ekonomiska utredningen. Okunskap och dålig tolkning ställde alltid till med trassel och jag såg så mycken psykisk ohälsa. Inte var det heller ovanligt att kvinnor efter ett tag i Sverige begärde skilsmässa från sin man efter att ha insett hur dåligt hon hade fått leva tidigare i sitt äktenskap. Just i Malmö har det under åren varit fasansfulla mord på kvinnor, flera gånger mitt framför ögonen på barnen tack vare uppbrottet från äktenskapet.
Jag såg redan då hur personalen gick in i väggen. Unga kvinnor som trodde de skulle kunna göra ett bra jobb insåg efter något år att det var hopplöst. De orkade inte längre. Min chef var så nedkörd så han gapade och skrek med klienterna så man blev rent rädd.
Andra i personalen ”hatade” klienterna och uppriktigt sagt jävlades med dem!
Nu har det gått en hel del år sedan jag lämnade detta yrke och när jag nu ser hur facket och anställda säger till massmedia att det är total kris så förstår jag dem.
Det måste vara värre nu med så många nyanlända varje år som de måste ta hand om.
Fallet med mordet på den palestinska lilla flickan i Karlskrona har också satt fokus på detta svåra arbete.

Som vanligt så talas det inte i klartext men alla som jobbar inom det här området vet vad det är frågan om. OM man ska ta hit folk som både mår dåligt och som inte kommer i arbete så krävs det en stor arbetsinsats av myndigheterna. Stat och kommun måste se till att utbilda fler socionomer , man kan inte låtsas som om inget har hänt ute i samhället.
Så här ser det ju ut inom sjukvården, socialsektorn, bostadsmarknaden osv.

Man är så förbaskat rädd för sk främlingsfientlighet så man törs inte berätta varför det uppstår så stora problem men sakta så kommer ändå uppgifter ut till folk och så växer stödet för de som talar högt om dessa svårigheter.
Visst förstår det ”vanliga” folket vem som skjuter i Göteborg eller vilka det är som håller på med masslagsmål eller knivar varandra.
Gängen av unga killar eller för all del de lite äldre är ju till stor del just de som ”socialen” har så mycket jobb med redan som väldigt unga.
De kommer ju från dessa stadsdelar där man brukar säga att de är ”utsorterade” redan från början.

Hur kommer det att se ut i vårt land om tio år om man låter alla dessa problem bara växa allt medan personalen inte får det stöd som de behöver eller fler i tjänst? Ska det bli så som det är på de stora sjukhusen under sommaren?
Det är för övrigt hela den här soppan som också har ställt till det med vårt försvar, någonstans måste man ju ta pengarna för att få skutan att flyta alltså så drog man ner vårt försvar till bottennivån. Nu har det inte hjälpt och frågan är hur mycket man måste höja skatterna återigen för att få ”affären” att gå ihop?

Det är inte invandrarnas fel att det ser ut som det gör utan det är politikerna som har tappat greppet om samhället!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s