Okategoriserade

1972 och vår tid!

1972 kontra vår tid!

Det var en tid då vi INTE kastade sten på någon.Vi brände inga hus eller bilar.
 
Däremot utförde vi ett väldigt folkbildningsarbete och insamlingar av pengar till folken i Indokina.Vi läste historia och ekonomiska teorier, producerade en mängd LP-skivor där de egna sång och musikgrupperna framförde solidaritetssånger.Vi var kreativa liksom hela den 68-generation som kom fram då.
 
 De som slog oss var dåtidens poliser och inte andra motdemonstranter. Men polisen slutade att slå oss efter att SAP började orientera sig åt vårt håll och ta avstånd från USA:s krig i Indokina.Men det satt hårt åt innan sossarna ändrade inriktning.
 
 Vi fick inte gå med i SAP:s 1 maj tåg i Eskilstuna utan Göran Persson skickade polisen på oss när vi försökte. Polisen gav oss rådet att gå hundra meter efter tåget och så gjorde vi också med stor framgång.
 Bilden är tagen 1972 då enhetsdemonstrationen blev störst i stan men sossarna ville inte gå med!
 
Omkring FNL-grupperna växte det upp nya bokförlag, nya tidningar och tidskrifter, nya partier osv. Teater blev något som nådde ut till folk som aldrig annars gick på teater.
Mycket blev fel men så var det också en ung rörelse som fick jobba i motvid från alla.
När andra partier med vänsterpartiet K i spetsen talade i termer om fred i Vietnamn så sa vi tvärtom, vi samlade in pengar och sa att det var Vietnams folk som själv skulle bestämma !
 
Motsättningen till de gamla kommunisterna ökade ju mer vi lärde oss och då såg vi också Sovjetunionen som en fiende till folken !
 
Idag är det stor förvirring på vänsterkanten och en del hänger nog ihop med att vänsterpartiet aldrig deltog på samma sida som oss FNL:are. De hade en felaktig inställning till vad östblocket representerade för något inom politiken. De var känslomässigt bundna till Moskva genom åren som lydparti.
Samma synsätt har de till lösningar av nuvarande samhälle, de vill förstatliga och låta byråkrater styra på samma sätt som kommunisterna gjorde i så många år i öst. Ju mer av samhällets organ de kan plocka in under staten och likrikta vårt samhälle desto nöjdare skulle de bli.
 
Vad ska vi säga om de ungas nästan religiösa inställning till våld och bråk? De tror att bara man motsätter sig andras ideér och vägrar fri debatt så kommer vi att få ett bättre samhälle.
Det är jobbigt att ta debatten och det kräver både att man är påläst och beredd till arbete med alla sinnen. Att slåss på gatorna leder bara fel!
De har mycket att lära av hur 68-generationen förde fram politiken.
Det mest deprimerande är att se hur många unga idag skanderar ”inga facister på våra gator” samt själv beté sig som fascister.
 
De ungas föräldrar borde ha lärt mer om samhället och demokrati och fört över detta på sina barn!
Det har tydligen blivit tvärtom på många punkter av någon anledning och det skulle vara intressant att veta mer om detta! Kunskaperna sjunker ordentligt i samhället och i vårt land till skillnad mot många andra länder. Varför?
Är det skolans brister och upptagna föräldrar  som har satt igång detta otäcka hjul?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s