Okategoriserade

Godhet eller oginhet?

Godhet?

Först ska du läsa det här inlägget på Snapphanen och kolla även kommentarerna, de är riktigt intressanta att läsa:http://snaphanen.dk/2015/01/17/sondagskronika-resande-i-godhet/

Har du inte sett programmet som debatten utgår från så kan du göra det här: http://www.svt.se/fosterland/se-program/

Fredrik Önnevall hudflänges ordentligt i Snapphanen, faktiskt tar man heder och ära av honom på ett sätt som är lite ovanligt i massmedia idag. Nåja, yuttrandefriheten står ju högt i kurs på min blogg och det fria ordet räds jag aldrig.
Snapphanen sträcker sig så långt att han också ser det moraliska dilemmet för Önnevall när han har den unga pojken framför sig med bedjande ögon ber att få följa med till Sverige istället för att gå en kanske mycket svår framtid till mötes.
Där går ståndpunkterna mellan Snapphanen och Önnevall isär. De efterföljande kommentarerna går i samma riktning, Önnevall är en extrem herre enligt dem, Önnevall gör fel, de skulle ha valt att säga nej. Visst handlar Önnevall mot lagen men i världshistoriens sken så har många handlat mot lagarna men efteråt hyllats som hjältar därför att deras moralkompass ändå var rätt inställt.
Det är lätt likt en Eichman säga ” att jag bara lydde lagarna”!
Dessa argument biter inte på mig.
Jag anser att Önnevall lyfter en massa frågor omkring nationalismen som man ska undersöka. Att gyllene gryning är ett nazistparti är ju klarlagt och dess medlemmar handlar liksom SA på sin tid med terror och våld på ett sätt som borde skrämma slag på folket på samma sätt som man blir rädd för IS.
Önnevall visar dock att även ledande medlemmar inte är vilddjur och det är bra att inte demonisera medlemmarna på det sätt som journalister försökt att göra i Sverige med SD:s medlemmar och väljare.

Om man demoniserar så känner man inte igen sin ”motståndare” och då blir det svårare att värja sig .
Tyvärr känner jag igen överklassens hån både i Snapphanen och hans-hennes hejaklack, vi andra begriper ingenting och ska helst hålla vår käft.
Dessa individer har jag under mitt liv mött många gånger, inte minst inom vänsterns elit!
Ränderna går tydligen aldrig ur vissa var de än befinner sig politiskt.

Frågan som aldrig kommer upp i dessa sammanhang är tex fegheten hos nästan alla partier (utom FP) när det gäller vapenhjälp åt de som strider mot de som orsakar flyktingströmmarna.
Hade politiken i världen varit annorlunda så hade aldrig strömmen av tex Syrier behövt finnas.
De som yttrar sig i denna fråga håller samma ståndpunkt som överklassens studenter gjorde både i Uppsala och Lund i slutet på 30-talet när ca 10 judiska läkare vill komma hit från Tyskland.
Lite sans i debatten om flyktingar vore faktiskt önskvärt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s