Okategoriserade

Miljarder har slösats bort på Botniabanan!

Botniabanan är en oerhörd felsatsning!

”Ett exempel på en sådan felsatsning är att den nuvarande regeringen lovat att bygga Norrbotniabanan, trots att den har ännu sämre förutsättningar att bli lönsam än den redan byggda Botniabanan. Enligt Riksrevisionen beräknas Botniabanan ha kostat 26 miljarder kronor, nära tre gånger så mycket som ursprungligen utlovades. Samtidigt har värdet i form av miljövinster, kortare resetider och annat överskattats genom alltför optimistiska antaganden.
Enligt Riksrevisionen har samhället förlorat mer än 20 miljarder kronor hittills på Botniabanan. Riksrevisionen konstaterar vidare att det tidigare Banverket, numera Trafikverket, borde ha kunnat förutse problemen. Märkligast av allt är att glädjekalkylerna inte längre går att hitta. Trafikverket svarade på Riksrevisionsverkets förfrågan att beslutsunderlaget inför Botniabanan försvann i samband med millennieskiftet – möjligen det enda kända offret för millenniebuggen.”http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/felinvesteringar-kostar-miljarder_4278273.svd 

Under årens lopp har jag hävdat att hela projektet med Bottniabanan liksom tunneln under Båstad är och var ett slöseri med pengar som närmast kan betraktas som kriminellt. Dessa pengar hade behövts bla. i Stockholmsområdet  där den stora trafikproppen  finns.
Om ny järnväg skulle ha byggts så är det den snabbtågsbana som funnits planerad sedan många år från Jönköping och ner till Malmö. Godset skulle då helt kunnat gå på den gamla stambanan och inte varit den propp som det är nu.
Ska Sverige kunna knyta samman sin järnväg med Europas järnvägsförbindelser så måste denna räls byggas. Ute i Europa har man sedan 50 år byggt ut järnvägen på ett förnuftigt sätt allt medan vi i Sverige har låtit oss styras av politikers uppgörelser i slutna rum.
Bottniabanan var Göran Perssons ”pant” till miljöpartiet för att få deras stöd.
Ett 6% :s parti låter stora partier  styras  av dem och följden är ett miljardslöseri utan like.
Jag tror inte dessa fyra experter som ligger bakom artikeln i Svd den 24/1-2015 (Brännpunkt) berättar några amsagor, nej , det är verkligheten som tyvärr beskrivs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s