Okategoriserade

Är du med och hjälper till i ddosattackerna mot media?

När jag hörde på radions rapporter om hur de stora tidningarna i lördagskväll försvann från internet så kom jag att tänka på en mycket sorglig händelse för många år sedan i Lund.
En professor anklagades för barnpornografibrott och hans dator beslagtogs.
Datorn visade sig innehålla mängder med filmer och fotografier på barn i sexuella situationer.
Han blev avstängd och sparkad från jobbet, hans äktenskap kraschade, hans barn tog avstånd från honom. Ja, hela hans liv totalkvaddades naturligtvis.
Efter flera år så kunde polisen efter att experter gått igenom hans dator konstatera att han var utsatt för vad man brukar kalla ”hackersattack”!
Hans dator visade sig innehålla en typ av trojan som i sin tur hade skapat en mapp där pedofiler kunde gå in och lagra, skicka och utbyta barnbilder!
Detta att lägga in programvara på andras datorer ingår i hur man gör stora riktade attacker som i lördags mot våra  tidningar. På Svd slogs dessutom deras interna nät ut så att ingen kom åt ens sina medarbetares mail!
De flesta i vårt land använder sig av Windows som operativsystem och det är detta system hackers ger sig på därför att det är lätt att utnyttja detta !

Svenska folket har ju ,och det gäller alla ålderskategorier, dåliga kunskaper om IT. Undersökningar visar att vi är sämst i klassen i hela Europa.
Unga är bra på att spela spel men de vet ingenting om IT i stort! Äldre människor tror fortfarande att en dator är lika med en skrivmaskin som man kan skicka mail med!

Utbildningen är urdålig i våra skolor och till och med KTH är väldig begränsade i sin undervisning. Det är inte så länge sedan de hade ett system från Oracle vilket var tungt och mycket omodernt. (Solaris)  ” Solaris hette från början SunOS, vilket fortfarande är det namn som används om operativsystemskärnan. De första versionerna var baserade på BSD, men när man i och med SunOS 5.0 gick över till UNIX System V gavs hela operativsystemsmiljön namnet Solaris 2.0 (SunOS 4.x kallas ibland Solaris 1.x).”

När man använder enbart Windows och kanske har ett ihåligt försvarssystem eller som många tyvärr uppvisar inget antisystem överhuvudtaget, ja då står man öppen för att bli ett offer.
Det räcker med att gå ut på en sida som ser intressant ut eller spännande så vips har de illasinnade inplanterat sitt lilla program utan att du märker det. Det kan ligga där stilla ända tills de illasinnade aktiverar det för en attack likt den i lördags.

Vi som mestadels använder något Linuxprogram likt Ubuntu etc löper mycket begränsad risk därför att hackarnas program inte går att installera på det sätt som sker i en Windowsdator.

Ett barn kan idag i stort sätt installera tex Ubuntu på sin dator, dessa nya LinuxOS skiljer sig som mellan dag och natt mot de som kördes på 90-talet. Jag vill hävda att de är lättare på alla sätt att hantera mot tex Windows 10!
Men stora delar av svenska folket är dels ointresserade men hyser också rädsla för så mycket.Det är bäst att vara som alla andra!
När jag i fem års tid var lärare bland pensionärer så märkte jag också hur äldre människors rädslor för det okända hämmar deras försök till utveckling. De var i de flesta fall oerhört rädda för att ”göra fel” och tron på att de skulle förstöra datorn fanns ju där!
Vi har ju haft datorer i våra samhällen så länge nu men utbildningen har ju från början varit noll i våra skolor. Hade människor bara fått en duglig utbildning inom IT så hade inte alla dessa konstiga rädslor funnits. Kunskap förgör ofta rädsla!

Jag minns ju fortfarande när jag satt i receptionen i Kirseberg (Malmö sent 90-tal) och alla dessa lärare som ringde till mig.
Vad de ville??  Jo, så här” Bosse, kan du hjälpa mig, jag vet att jag har fått några mail men jag vet inte hur jag öppnar upp mitt mailprogram!”

Då förstår man också nivån på undervisningen vad gäller IT dessa år. Men fd ministern Uusman har i dagarna bekräftat att hon var inte felciterad utan hennes ord som minister att ”IT är bara en dagslända” stämmer.
Med ministrar med denna inställning så är det ju inte förvånansvärt att nivån på IT-kunskap är låg i de breda massorna!

Det här är en version av Ubuntu som är lätt att använda för de som är vana vid Windows : https://ubuntu-mate.org/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s