Okategoriserade

Släpp ledarsidorna fria!

Papperstidningarnas exit?

http://www.svd.se/sa-kan-facebook-sluka-internet-och-journalistiken

De”gamla” tidningarna lever under ekonomisk press men det är inget nytt egentligen. Se bara hur utvecklingen under de senaste 100 åren slagit mot dagspressen.
Ny teknik uppstår och det föder alltid ett ramaskri.Vem minns inte när blysättningen av de stora tidningarna skulle avskaffas?
Gnistan var de svenska maoisternas veckotidning och var en av de första med ny datorteknik. När jag var uppe på redaktionen så visade de mig hur enkelt man kunde tillverka en tidning med den tekniken.
Samma sak med tryckningen, man skickade över en fil i princip till tryckeriet.
Blysättningen var både farlig och hälsovådlig och den nya tekniken var välkommen när väl det första protestsvallet hade lagt sig.
Nu är journalisterna hotade från de stora it-bolagen tex Facebook.
Vissa bolag använder fortfarande olika tidningars nyheter men det växer också fram ett samarbete mellan de ”stora” och kvällspress och tyvärr också itbolag likt Telia.

MEN svensk press har liksom Svd också spärrat allmän läsning av viktiga ledarsidor, de kan bara läsas av de som betalar.
Man säljer sin själ i ett försök att få in pengar men den allmänhet som är politiskt intresserad kan inte såsom man gjorde förr gå på ett bibliotek och läsa olika ledarsidor full ut .

Jag anser att alla tidningar borde ha fri tillgång till sina ledarsidor. Det är ett demokratiskt krav att man ska kunna få tillgång till dessa därför att det blir en omöjlig situation om man ska betala alla olika tidningars ledarsidor.

Övrigt i tidningen får ha ett annat regelsystem och inkomster får tas via reklamen.
Ska tidningarna kunna stå emot Facebook och deras försök att etablera ”snuttnyheter” så borde de tänka om!

Läsare vilka bara håller tillgodo med ”snuttnyheter” får ofta en vrångbild av verkligheten.  Lätta att falla offer för olika populister inom särskilt politiken!

Att bara läsa ”rubriker” är ofta missvisande och leder till fel slutsatser! ” Jag vet vad som hände, jag läste på Facebook” kanske det låter i framtiden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s