Okategoriserade

Jag beundrade Castro!

Året var 1958-59!

Jag var en vetgirig tonåring som följde Fidel Castros kamp på Kuba med intresse. Den svart-röda fanan fanns med överallt och hans försäkringar om ett fritt Kuba med olika partier och andra organisationer hördes överallt i Castros tal.
Kuba hälsade Castro och Che som befriare och det var så de flesta i världen såg på dessa skäggiga cigarrökande herrar.
Min välvilja bestod några år in på sextiotalet men sen kom dråpslaget mot revolutionen när han framträdde som kommunist och hyllade Sovjetunionen.
Tumskruvarna drogs åt om det Kubanska folket som röstade mer och mer med fötterna. Flykten över havet till USA blev mycket stor och idag bor det miljoner med fd. Kubaner i USA.

1968 så våldtog Sovjet med militärmakt Tjeckoslovakien och vi som var med i vänsterpartiets dåvarande ungdomsförbund hade då tagit starkt intryck av försöket till en ”socialism med mänskligt ansikte” !
Då framträder Fidel Castro bla i FN och hyllar Sovjetunionen i ett stort tal. Han har lagt sig totalt platt för Sovjet och mässar sina Marxist-Leninistiska litanior.

Det var nog rätt många i min generation som slutgiltigt tog ner bilderna av Fidel och Che då om man inte som jag hade gjort detta tidigare.
Nu är Fidel död och som vanligt så kommer många att teckna en ljus bild av denne diktator, dödsrunor tenderar ofta att gå i rosa tecken av någon underlig anledning.
Sanningen är ju helt annan än rosa, han var en intellektuell dödsmaskin under lång tid. Hans vän Che var ännu värre, han skötte avrättningar ensam på tidig morron av krigsfångar.
Dessa bägge satte landets homosexuella i KZ-läger där de plågades medvetet.
En machokultur präglade hela det kubanska samhället under Castro.
Sveriges deltagande i krigsmaskinen Kuba har man dolt under talet om stöd till skolor och sjukvård. Vem minns inte Palmes resa till Havanna med Schori som en beundrande gosse vid sin sida?

40.000 Kubanska soldater skeppades till att kriga på kommunisternas sida i Angola tack vare den svenska hjälpen med biståndet.

Ja, nu är ytterligare en diktator död, vissa kommer att sucka medan jag själv är totalt likgiltig. Jag kommer alltid att minnas Fidel som en som svek det Kubanska folket! Hans valspråk var ju det förfärliga:” Socialismen eller döden”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s