Okategoriserade

Ska kriget åter stå bakom husknuten?

Världen och vi!

När jag växte upp så såg man bilder från Indien där människor svalt ihjäl på gatorna. Kina var fattigt på ett sätt som var ogripbart för oss i folkhemmets Sverige.
Åren har gått och både FN och andra organ har bekämpat världsfattigdomen med framgång. Indien och Kina har hävt sig ur  fattigdomen och blivit länder med hög teknologi.
Den fattigdom vi ser idag är ofta en följd av de krig som utspelas i dessa länder. SydSudan är i grunden ett rikt land men fanatismen har snart krossat allting och miljoner tvingas på flykt.

Samma situation har vi sett i Syrien.
Vänstern i världen har i många år bekämpat den sk globaliseringen, dvs handel över gränserna utan stora tullar och andra problem. Deras inställning till EU har ju också gått i samma fotspår, EU ska krossas och nationalstaterna ska återuppstå igen.
Yttersta högern   samt olika populistpartier har övertagit vänsterns politik i dessa frågor och vuxit sig starka i många länder. President Trump har ju också pläderat för denna modell och angriper både handelsavtal och EU. ( Putin har i flera år ångat på i samma anda).
Sanningen om globaliseringen är ju dock den att utan den politiken så hade fattigdomen i världen sett ut som på femtiotalet.
När världens ledare för ett tag sedan träffades i Europa så var det Kinas president som i ett anförande sa de kloka idéerna. ”Vi kan inte stänga in oss inom våra gränser” sa han bla.
Vi som minns Albanien och deras upprättande på kommunistisk grund av sin nationalstat och den fattigdom som avslöjades när kommunisterna föll vet ju att denna politik bara förstör för folket.
DDR och de andra ”paradisen” uppvisade ju exakt samma sanning som den vi såg i Albanien.
Öppna samhällen med öppen handel över världen är däremot en framgångssaga.
Att USA i vissa områden har fått det besvärligt beror på deras egen politik, de har inte omskolat människor till andra yrken.De har inte uppmuntrat till att genom att flytta dit där jobben finns också se till att de slipper understöd osv
I de områden där Trump fått störst stöd bor också de mest konservativa nejsägarna.
Påminner om Malmö dit man flyttar trots att inga jobb eller bra bostäder finns.
Sådant kommer aldrig att kunna fungera och politikerna både i USA och här måste ha bättre lösningar för sådana områden i sina länder. Att bara betala ut bidrag till folk som aldrig någonsin har en chans att kunna få ett arbete är dålig politik och det i sin tur öppnar upp för missnöjespartier att växa!

Gemensamt för alla dessa partier i Europa är att de vill följa Englands dåliga väg med Brexit. Nationalstaten är och bör vara en del i våra historieböcker.

Nostalgi kan vara en skön känsla när det gäller tex musik men i politikens värld fungerar det inte. Världen är så förändrad och det går inte att skruva politikens klocka bakåt.
Om dessa drömmare kommer till makten så kommer det också att bli en mycket farligare värld att leva i. Då om någon gång kommer det stora kriget att finnas bakom husknuten!Och Sverige är ju numera totalt värnlösa rent militärt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s