Okategoriserade

Minnet av Gunnar Ohrlander!

fredag, februari 10, 2017

Gunnar Ohrlanders efterlämnade kulturella ägodelar.

Arbetarrörelsens arkiv har alla Gunnars efterlämnade ägodelar som hade med hans kulturgärning att göra. De som vill forska omkring detta har också tillgång till materialet. Där finns också kassettband  och troligtvis även ett band där jag talar med honom om den svenska skolan.Detta direktsändes över Alternativradion (SOL) i Malmö.
Skribenten på arkivet skriver så här också vilket är missvisande: ”Ohrlander stod under detta 1970-tal nära pro-kinesiska Sveriges Kommunistiska Parti (tidigare KFML), vars tidning Gnistan han var redaktör för åren 1975-76. ”
Gunnar var medlem i SKP och när vi la ner detta ML-Maoistiska parti så blev Gunnar medlem i det demokratiska Solidaritetspartiet vilket vi bildade direkt efter nedläggningen av SKP.
I övrigt så har arkivet en bra skrivning på ett kortfattat sätt, se här: http://www.arbark.se/2013/01/gunnar-ohrlander-mannen-som-forhaxade-hela-landsandar/

I många år så åkte Gunnar omkring i svenska skolor och höll föredrag inför lärare och han blev mycket uppskattad.
Tyvärr har han fått rätt i det mesta om skolans försämringar vilka han varnade för under alla år. Inte minst delar av lärarkåren blev också drabbad av dessa flumidéer som predikades offentligt. Lärarutbildningen fick stora brister vilket i sin tur påverkade deras undervisning.
Bland det sista Gunnar skrev innan han avled var just detta att ”de som förlorade mest på denna skola var eleverna”!
När Gunnar gav sig i kast med en fråga då gjorde han det ordentligt. Han var i början på sjuttiotalet SKPS:s mest pålästa när det gällde arbetsmiljöfrågor och vi i Eskilstuna hade nöjet att lyssna på Gunnar en kväll där han också visade att han kunde ta debatten med en frågvis publik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s