Okategoriserade

Kvinnors löner ökar mest!

Löner contra pension?

Medellönen för kvinnor var förra året 29 900 kronor i månaden jämfört med 34 400 för män. Löneökningen var 1 510 kronor för kvinnor jämfört med 1 220 för män.
Enligt LO:s lönerapport är kvinnodominerade tjänstemannagrupper i offentlig sektor vinnare i löneracet. De senaste två åren ökade grundskollärares löner med 9 procent, sjuksköterskors med 7 och socialsekreterares löner med drygt 8 procent.
Socialsekreterare tjänar nu i snitt 31 600, men Malin Simonsson som är fackligt aktiv på sin arbetsplats tycker att lönen borde kunna öka mer.
LO har också jämfört tjänstemäns löner med arbetares, alltså LO-yrken. Tjänstemän hade förra året en medellön på 38 200 jämfört med 25 800 för arbetare. Lönerna ökar mer för tjänstemän vilket LO bland annat förklarar av att staten skjutit till pengar till lärarlöner.
Medellönen för alla anställda var 32 200 förra året. Reallönen, alltså det som blir kvar i plånboken när inflationen räknas bort, har ökat med i snitt 2 procent per år för arbetare och med 2,4 procent för tjänstemän sedan mitten av 1990-talet.
Det är alldeles utmärkt att kvinnors löner ökar ordentligt, inget snack om det!
Men som pensionär med låg pension under 12.000 efter långt tufft arbetsliv så kan man konstatera som vanlig att några ökningar för oss i denna grupp finns i praktiken ej.
Sänkt skatt eller höjd pension med någon hundralapp äts upp av sänkt ”bostadsbidrag” , allt är som tidigare i ens lönekuvert.
När löntagare får sina årliga höjningar och det har ju varit en konstant summa pengar visar dessa uppgifter, varje år, då kompenseras de för de prisökningar vilka kommer som ett brev på posten.
Vi som ska fortsätta att klara oss på samma belopp förlorar ju då köpkraft för varje år detta spektakel pågår.
Det sägs att vi fyrtiotalstalister hade det så bra men det är verkligen en sanning med modifikation, allt berodde på var i samhällsstegen du befann dig.
Vi fick vara med om de stora nedläggningarna av den industri där vi arbetade , stålverk,varven etc.
De jobb som sedan stod tillbuds, som i mitt fall, Malmö stad och vårdssvängen gav under halva lönen mot min tidigare anställning. Vem som helst som är insatt i vårt pensionssystem inser att utfallet när pensionen ska utbetalas blir dåligt.
Det hjälper ju inte att en individ har tjänat bra under tex sju år av sitt liv om de återstående 20 åren är dåligt betald!
Man kan ju tycka att dagens politiker borde löna oss bättre men det har bara i högtidstalen framhållits hur bra vi har varit för landet.
Skillnaden mellan en infödd som kämpat och betalat skatt med de som kommer hit nära sin pensionsålder från andra länder är ju i praktiken minimal och DET blir stötande i mångas ögon.
Har man arbetat mellan 40-50 år och betalat skatt så borde utfallet mot de som ej gjort detta synas i de utbetalningar som staten gör?
Både jag och många andra som slitit i låginkomstträsket (läs hälso o sjukvård) borde lönas bättre! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s