Okategoriserade

Kina erövrar världsherraväldet!

Världsherraväldet!

På sjuttiotalet så talade vi inom den del av vänstern som jag tillhörde /skp-maoisterna/  mycket om faran för att Sovjet  skulle erövra det slutgiltiga världsherraväldet. Vi var blinda då vi inte såg att hela östblocket faktiskt redan i slutet av sjuttiotalet uppvisade dödsryckningar i sin ekonomi.
När Reagan pressade på ytterligare med rustningar i USA och Sovjet försökte hänga med så tog de död på sin egen ekonomi . De kunde till slut inte ens hjälpa sina bundsförvanter och det blev slutligen DDR:s  dödsdom.
Detta land hade en stående armé på 3 miljoner man och den kostnaden hade Sovjet stått för. Resten är historia.
MEN vad vi inte förstod eller ens ville förstå var hur Kinas kommunister hade en annan plan för att ta herraväldet över världen.
1976 var jag på en lång resa i Kina från norr till söder och kunde redan då se en tekniskt utveckling vilken fick mig att ana att Kina skulle kanske stiga fram som en stormakt.
Kommunisternas omsvängning av Kinas ekonomiska system till renodlad kapitalism förvånade många och vänstern i världen avfärdade dem som ”svikare” till socialismen.

Kapitalisterna i hela världen ,även i Sverige,  stod på kö för att dels flytta över sin egen industri och dels börja att köpa allt som var möjligt. Hela världens dataindustri befann sig i stort sett snart i Kina. De började få mer dollarreserv än vad självaste USA hade.
Detta innebar starka ekonomiska muskler med inköp av västerlandets industri som de fann intressant. Volvo personvagnar tex!
Hamnar överallt i världen ägs nu av Kina. Många länder i Afrika är beroende av Kina idag.De har byggt järnvägar och hamnar och som betalning får de malm billigt osv.
Sakta ,sakta erövrar de världen. Den väpnade revolutionen vilken Mao pratade om är idag ointressant för Kina.
Frihandel är slagordet för idag liksom att en bra kommunist kan vara en rik sådan!
Partiet har den absoluta makten och använder staten som sin privata egendom.
Västvärlden bannlyste statlig hjälp åt sina industrier men blundade för Kinas hjälp åt sina industrier .De har kunnat med subsidier konkurrera ut västerlandets industri i många sektorer.
Nu stiger Donald Trump fram och motsätter sig Kinas dominans och säger i alla tal i dessa frågor att USA har fått nog av fulspel mot sig.
Han är nutidens Dario Foo och utbrister högt och ljudligt: ”Vi betalar inte-vi betalar inte!”

De som kritiserar honom är ute på svag is. OM han inte hade slagit in på den väg han utstakade innan han blev vald, så hade USA gått mot ekonomisk ruin. Deras underskott i handelsbalansen var på väg mot katastrof.
Deras kostnader inom FN var skyhöga medan andra länder fuskade med sina avgifter.Så var det inom NATO också.USA har dragit ett lass åt Europa som var orättvist.
USA börjar få fart på sin ekonomi nu och arbetslösheten sjunker. USA:s arbetarklass ,vilken också valde honom, ser nu en bättre framtid för sig och sina familjer.
I en snar framtid kommer vi att inse att vi har mycket att lära av vad som händer i USA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s